RECENSIE: Wilson Blade V9 tennisrackets – een toonbeeld van perfectie


9 minuten leestijd

Het Wilson Blade V9 racket is ideaal voor gevorderde spelers en clubspelers die op zoek zijn naar controle, stabiliteit en spin. Het biedt de comfort en controle die nodig is om beter te kunnen spelen.

De nieuwe generatie van de populairste tennisrackets ter wereld is gelanceerd. En de Wilson Blade van de 9e generatie is een van de beste versies in de 20-jarige geschiedenis van deze racketlijn. De nieuwe rackets hebben een verbeterde framestijfheid (stabiliteit) en genereren gemakkelijk kracht en veel spin. Ze bieden veel controle, zijn comfortabel en vergeven slecht geraakte ballen. Dankzij de nieuwe StableFeel technologie bieden ze een natuurlijk balgevoel dat constant is voor alle soorten shots. Deze rackets zijn vrijwel perfect. In deze drievoudige recensie bekijk ik de populairste modellen – de 100-versie en de 98-versies (16×19 en 18×20). Tijd om te beginnen!

Michal Bayerl tijdens het testen van de Wilson Blade V9 racketsMichal Bayerl tijdens het testen van de Wilson Blade V9 rackets.

Wilson weet waar hij mee bezig is

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik niet verzot ben op tennisrackets van het merk Wilson. Ik hou van hun schoenen, maar niet echt van hun rackets. Ik heb altijd gezocht naar alternatieve merken die niet zo mainstream aanvoelen, goedkoper zijn en hun eigen weg gaan. Als traditioneel sportmerk weet Wilson echter hoe het zijn klanten moet verwennen met moderne technologieën. Die voegt het merk met gevoel aan zijn producten toe en tegelijkertijd deinst het er niet voor terug om nieuwe trends te zetten.

Wilson Blade V9 tennisrackets Wilson Blade V9 tennisrackets

Toen ik in september 2021 de Wilson Blade V8 generatie testte, was ik aangenaam verrast hoe de rackets eruitzagen en hoe fijn ze speelden. Wel hadden ze één klein minpuntje – ze maakten geen al te flexibele indruk en gaven in de handen van minder ervaren spelers het gevoel dat ze de ballen niet goed lieten vliegen. Wilson blades zijn altijd gericht geweest op balgevoel en controle, niet op eenvoudige kracht. Daar komt nu verandering in met het model V9. Dankzij de hogere stijfheid van het frame genereren de rackets meer eenvoudige kracht en zijn ze stabieler.

StableFeel technologie

Ik heb erover nagedacht wat de bedoeling van Wilson was met deze nieuwe technologie. De naam bevat twee woorden – stabiel en gevoel. Samen maakt dat dus 'stabiel gevoel'. En dat is precies wat het nieuwe Wilson Blade V9 racket siert en onderscheidt van de concurrentie. Moderne tennisrackets zijn namelijk de weg van zachte frames ingeslagen, die naar mijn mening onhoudbaar is.

Vroeger was het normaal dat rackets een stijfheid van 69-72 RA hadden. Nu ligt de gemiddelde waarde van rackets die gericht zijn op controle en balgevoel ergens rond de 60-62 RA. Een zacht frame kan echter geen eenvoudige kracht genereren en is bovendien minder stabiel.

Wilson Blade V9 tennisrackets Wilson Blade V9 tennisrackets

Daarom bedacht Wilson een nieuwe indeling van het frame en de grafietlagen waaruit het racket bestaat. Dat leverde een toename van de horizontale stabiliteit op met 10% (vergeleken met de voorgaande versie Blade V8). Op het gebied van laterale buiging (verticale beweging) nam de stabiliteit met 5% toe.

De torsiestabiliteit, die het verdraaien van het racket voorkomt als de bal buiten de sweetspot wordt geslagen, is verbeterd met 7%. En de gevoeligheid van het racket is verbeterd met 1% – van trillingswaarde (geluidswaarde) 141 Hz tot 143 Hz. Dit laatste, nu nog ongewone gegeven zal naar mijn mening in de toekomst een van de aanvullende specificaties worden op grond waarvan spelers hun rackets zullen kiezen.

Eenvoudig doorvoertules vervangen

Doorvoertules zijn een van de meest onderschatte onderdelen van tennisrackets. En dat terwijl juist de doorvoertules in de eerste plaats in contact komen met de snaren. Wilson komt nu met een innovatief systeem om dit kunststof element te vervangen. De vervanging ervan is nu erg eenvoudig. Het zogeheten Clip & Go systeem werkt op basis van in- en uitklikken.

Het Clip & Go systeem voor het vervangen van doorvoertules is tegelijkertijd een leuk designelement dat de rackets flair geeft.Het Clip & Go systeem voor het vervangen van doorvoertules is tegelijkertijd een leuk designelement dat de rackets flair geeft.

Bovendien houdt dit systeem de bumper guard van het rackethoofd beter op zijn plek. Dankzij deze nieuwe oplossing is het vervelende en moeizame uitbreken van de doorvoertules, die na een tijdje letterlijk in het frame snijden, niet langer nodig.

Daardoor kan de racketspanner ze tijdens de voorbereiding op het bespannen van het racket eenvoudig vervangen zonder veel tijd te verliezen. Persoonlijk zou ik adviseren om de doorvoertules te vervangen als ze hun elasticiteit kwijtraken en beginnen te breken. Dat kan pas na 5 jaar zijn, maar veeleisende en competitiespelers zouden moeten overwegen hun doorvoertules na elk speelseizoen te vervangen.

Wilson Blade 100 V9

De Wilson Blade 100 V9 is het lichtste racket van de test met zijn gewicht van 300 g en is het populairste model. Hij heeft een rackethoofd van 645 cm2, een snaarpatroon van 16×19 en een relatief lage swingweight van 313 kg·cm2. Het 22 mm brede frame biedt constant een lage luchtweerstand.

De verbrede hoofdvorm op 3 en 9 uur zorgt ervoor dat er veel spin en eenvoudige kracht gegenereerd kan worden. Het verraste me hoe gemakkelijk deze versie speelt en hoe krachtig hij tegelijkertijd is.

Specificaties van het model Wilson Blade 100 V9.Specificaties van het model Wilson Blade 100 V9.

Het racket wordt gesierd door een bovengemiddelde stabiliteit, een prettig balgevoel met uitstekend comfort en een zeer goede precisie. Ik heb alle drie de versies getest met de hoogwaardige competitiesnaren Luxilon ALU Power 1,25 mm per 25/24 kg.

Deze snaren passen uitstekend bij het racket en in de kleur die op de foto's te zien is, ziet de combinatie met het racket er prachtig uit. Deze versie zal in de smaak vallen bij de overgrote meerderheid van de enthousiaste clubspelers, junioren en gevorderde vrouwelijke spelers tot aan competitieniveau. Ervaren mannen kunnen echter beter voor de versie 98 16×19 kiezen.

Wilson Blade 98 16×19 V9

Ik zal er niet lang omheen draaien. Het model Wilson Blade 98 16×19 V9 is het beste tennisracket met een hoofd van 98 inch (632 cm2) van de afgelopen paar jaar. En daarmee bedoel ik van alle racketmerken die op de markt verkrijgbaar zijn. Het racket speelt vergelijkbaar als de 100-versie, maar met het verschil dat het frame preciezer en stabieler is en uiteraard ook wat veeleisender wat speltechniek betreft.

Specificaties van het model Wilson Blade 98 16x19 V9.Specificaties van het model Wilson Blade 98 16x19 V9.

De swingweight heb ik gemeten op 326 kg·cm2, wat een waarde is die gevorderde en toernooispelers zeker aan zal spreken. Verrassend genoeg kun je met dit racket van 305 g echter gemakkelijk en licht zwaaien. Dat is mede te danken aan het dunne frame met een breedte van slechts 20,6 mm.

De klassieke, smallere vorm van het rackethoofd vliegt erg goed door de lucht. In het algemeen maakte dit racket op mij een buitengewoon uitgebalanceerde indruk, doordat het voor alle belangrijke specificaties, zoals stabiliteit, comfort, kracht, precisie en spin, constante (stabiele) prestaties levert. Het is, kortom, een universeel geconstrueerd racket voor de moderne speelstijl waarbij je alle wapens voorhanden moet hebben om succesvol te kunnen zijn.

De 100-versie (in het midden) heeft een framebreedte van 22 mm. De beide 98-versies zijn mooi slank met hun 20,6 mm smalle frames.De 100 versie (in het midden) heeft een framebreedte van 22 mm. De beide 98 versies zijn mooi slank met hun 20,6 mm smalle frames.

Het racket is vooral geschikt voor gevarieerd, aanvallend tennis met een vleugje finesse en speelsheid. Naar mijn gevoel zijn er geen extreme inspanningen nodig om het volledige potentieel van het racket te benutten, terwijl ik nooit de indruk had dat ik tegen de grenzen van het racket aanliep. Er was voortdurend nóg meer mogelijk en het racket bleef me verrassen met zijn constante prestaties.

Wilson Blade 98 18×20 V9

Bij het model Wilson Blade 98 18×20 V9 voor prestatiegerichte spelers is niet bezuinigd op swingweight. De door mij gemeten waarde van 333 kg·cm2 stelt de arm van tennissers van het type Schwarzenegger al aardig op de proef. Het gaat hier echter niet om kracht. Wat je nodig hebt is een perfect ontspannen zwaai waar je je hele lichaam bij betrekt. Dankzij het smalle snaarpatroon van 18×20 is het racket erg precies, maar het voelt alsof het de ballen niet zoveel laat vliegen. Dat is bij dergelijke versies overigens normaal.

Specificaties van het model Wilson Blade 98 18x20 V9.Specificaties van het model Wilson Blade 98 18x20 V9.

Je moet in elke situatie flink 'in het frame leunen'. De voordelen van dit toernooimodel zijn de nog betere stabiliteit, buitengewone precisie, inertie en power. Je zult de eigenschappen op prijs stellen bij zeer dynamiek spel.

Zodra je het racket op de juiste manier in beweging brengt, beloont het je met een stevige en tegelijkertijd zeer zekere slag. Voor langzame, hoge ballen en heen en weer slaan vanaf de baseline is het zeer zeker geen geschikt instrument. Waar het racket absoluut in uitblinkt is de service. Hij drukt de bal als het ware tegen de grond en geeft hem een hoge directe snelheid mee.

Het nieuwe groenblauwe design doet bij natuurlijk buitenlicht erg prettig aan.Het nieuwe groenblauwe design doet bij natuurlijk buitenlicht erg prettig aan.

Dit racket geeft niet zoveel spin als de 16×19 versie, maar wel heb je absolute vrijheid in wanneer je spin wilt gebruiken en wanneer je de rally wilt versnellen met een directe bal op de lijn. Dat is een machtig wapen, waarbij je je echter wel volledig moet concentreren en klaar moet zijn voor elke slag.

Voor wie zijn de Wilson Blade V9 rackets geschikt?

Eerst wilde ik schrijven: voor iedereen, maar dat klopt niet helemaal. De nieuwe Wilson Blade V9 rackets zijn geschikt voor spelers die een modern tennisracket nodig hebben dat alle situaties op de baan aankan met overtuigend zelfvertrouwen. En tegelijkertijd met relatief verrassende lichtheid en zeer aangenaam comfort.

Ze zijn geschikt voor spelers die geen voortdurende correctie en hulp van hun racket verlangen, maar prima zelf weten hoe je moet tennissen. In principe zijn ze geschikt voor alle gevorderde spelers op clubniveau, en daarbij hebben we het vooral over de 100-versie en de lichtere modellen.

Náhled videa

De beide 98-versies met snaarpatroon 16×19 en 18×20 zijn vooral bedoeld voor sterk gevorderde, ervaren en toernooispelers. Het is gelukt om de Wilson Blade V9 rackets zo te maken dat ze op alle belangrijke punten stabiele prestaties leveren. Het zijn niet de snelste rackets ter wereld, niet de stabielste rackets ter wereld, ze hebben niet het grootste spinpotentieel en genereren ook niet de meeste eenvoudige kracht.

Dat is echter ook niet van belang en is ook niet wat ervaren spelers willen. Deze rackets hebben overal zoveel van als je voor modern tennis nodig hebt. En wat erin ontbreekt, kan elke goede speler zelf met zijn eigen lichaam creëren – met zijn arm en natuurlijk vooral ook met zijn hoofd. Wilson Blade V9 rackets komen dicht in de buurt van perfectie. Het laatste ontbrekende puzzelstukje ben jij zelf.


Eindbeoordeling van Wilson Blade V9 rackets

  • Universele rackets voor modern tennis
  • Stabiele prestaties voor alle verschillende shots
  • Zeer eenvoudige controle, uitstekende spin en kracht
  • Perfecte mix van stabiliteit en flexibiliteit
  • Natuurlijk balgevoel en aangename verbinding van de arm met het frame
  • Relatief gemakkelijk om mee te spelen en goed beheersbaar
  • Mooi ontwerp met nieuwe, eenvoudig te vervangen doorvoertules
  • Moeilijk te zeggen, want dit racket is een toonbeeld van perfectie.

Auteur: Michal Bayerl

Oudere artikelen