RECENSIE: Head Boom MP en MP L 2024 – veelzijdigheid voor elke rally


10 minuten leestijd

Head introduceert in 2024 de nieuwe modellen Head Boom MP en de lichtere MP L. Lees de uitgebreide recensie van onze tennisexpert.

Toen ik twee jaar geleden (in 2022) de gloednieuwe Head Boom racketlijn van het Oostenrijkse merk Head testte, maakte dat een onverwacht enthousiasme in me los. Het racket bood namelijk speeleigenschappen die veel verder gingen dan je van een gewoon racket verwacht. Daardoor kreeg je in één pakket een comfortabel, eenvoudig te beheersen racket dat toch indrukwekkende prestaties leverde. De tweede generatie van deze rackets komt nu met de Auxetic 2.0 technologie, die het algehele speelgevoel nog verder verbetert. In deze dubbele recensie bekijken we het populairste model, de MP (295 g), en de lichtere variant, de MP L (270 g).

Head Boom MP en MP L

Auxetische reactie van de tweede generatie

Actie roept reactie op. En als we het hebben over auxetische reactie: die fungeert volgens het principe van breder worden en samentrekken. Bij het raken van de bal wordt het frame op de kritische plaatsen verstevigd of juist losser gemaakt afhankelijk van de snelheid en de toegepaste kracht. Er zitten nu ook auxetische elementen in het uiteinde van het handvat. Daardoor voelen de rackets nu completer en overall stabieler aan dan twee jaar geleden.


Auxetic 2.0 technologieDe Auxetic 2.0 technologie zit nu ook in het uiteinde van het handvat. Daardoor zijn de rackets completer en beter uitgebalanceerd.

Als je veel waarde hecht aan comfort, hoef je je geen zorgen te maken. Allebei de frames zijn flexibel, maar wel stijf genoeg om power voor je te genereren. Ik hou zelf meer van hardere frames, waar je harde ballen beter mee terug kunt slaan, maar dat kan wel ten koste van het comfort gaan. Bij de nieuwe Head Boom 2024 kun je je dus verheugen op een gevoelsmatig aangenaam stijf frame, dat in werkelijkheid relatief zacht is dankzij de unieke auxetic technologie.

Head Boom MP L 2024

Toen ik dit slechts 270 g wegende model kreeg om te beoordelen, was ik nogal teleurgesteld. Ik had me verheugd op de krachtigere versie PRO (310 g) die ik twee jaar geleden samen met het MP model testte. Al na de eerste paar slagen moest ik mijn mening echter bijstellen. Lichte tot zeer lichte rackets zijn dankzij de nieuwe technologieën die tegenwoordig worden gebruikt onverwacht competitief. Ik testte het racket tegen een met veel power spelende tennisser die het Wilson Pro Staff RF97 V11 racket gebruikte, dat maar liefst 70 g zwaarder is. Dat is normaal gesproken een enorm verschil. Maar gek genoeg kon ik hem bijbenen.


Het model MP LIk kreeg het model MP L in het traditionele design van de Head Boom-lijn

Het racket is redelijk stabiel en genereert gemakkelijk power, maar het allerbelangrijkste: het heeft een erg goede swing. Met zijn lichte frame is het geschikt voor junioren, meisjes, kleine of lichte vrouwen, mannen op beginnersniveau en senioren. Wanneer je de bal probeert te versnellen, mist het frame wat interne kracht en gewicht. Na een poosje spelen hoorde ik dus van mijn sparing partner: 'Dat nieuwe racket van jou heeft er niet zoveel zin in, dat voel ik aan je slagen.' Waarop ik antwoordde: 'dat klopt, maar het heeft een erg goede swing.' Ik ga er niet vanuit dat mensen het MP L racket zullen kopen om tegen gevorderde, ervaren spelers te spelen. Daar is dit model simpelweg niet voor bedoeld.

De aangename lichtheid van het bestaan

In het algemeen kun je van de versie Head Boom MP L 2024 verwachten dat hij onzuiver geraakte ballen genereus vergeeft. De specifieke vorm van het blad dat naar boven toe geleidelijk aan breder wordt, geeft je slagen zekerheid. Het is een vergelijkbare bladvorm als bij de rackets van Yonex. De sweetspot is ook groter dan normaal, waardoor je als speler heerlijk kunt tennissen zonder voortdurend extreem nauwkeurig te hoeven zijn. Tegelijkertijd is het racket relatief precies, zodat je niet bang hoeft te zijn dat de ballen een onverwachte kant op vliegen.

Head Boom MP L 2024Specificaties van het model Head Boom MP L 2024

Dit racket is geschikt voor wie nog bezig is de kneepjes van het tennis onder de knie te krijgen én voor wie op zoek is naar een betrouwbaar, prestatiegericht, maar wendbaar en eenvoudig te hanteren racket. Naar mijn mening is de Head Boom-lijn een mix van de rackets Head Speed, Head Extreme en Head Gravity. Het benut de beste eigenschappen van elk van die rackets en laat daarbij voldoende ruimte over voor de eigen expressie van de speler. Dat betekent dat het racket niet vanzelf speelt, maar het spel van de speler of speelster uitstekend aanvult. Anders gezegd is het geen wonderracket dat zijn eigen gang gaat en de speler een speelstijl opdringt die hij zelf niet wil.

Head Boom MP 2024

Deze versie in onalledaagse mintgroene uitvoering zou ik de 'baby' van de Head Speed MP noemen. Qua prestaties is het een vergelijkbaar racket, maar het is een stuk makkelijker te hanteren. Vergeleken met het lichte MP L racket is het gewicht hier 295 g zonder snaren, maar de swingweight heeft dankzij het balanspunt van 315 mm een waarde van slechts 309 kg.cm2 met snaren. Dat is een niet al te hoge waarde voor een racket met MP-aanduiding. En juist daarom behoudt dit zwaardere model zijn uitstekende wendbaarheid in elke situatie. Het is een racket dat bijzonder geschikt is voor snelle shots terwijl je rent. Beide rackets kreeg ik overigens met Head Lynx 1.25 mm per 24/23 kg snaren, wat een uitstekende combinatie bleek te zijn.


Model MP in mintgroene uitvoeringHet model MP is ook verkrijgbaar in mintgroene uitvoering, die vooral bij vrouwen in de smaak zal vallen

Dankzij zijn genereuze sweetspot en de uitstekende stabiliteit laat dit racket de ballen beter vliegen dan het model MP L. Daardoor kon ik niet alleen de harde slagen van het Pro Staff RF97 racket van mijn tegenstander afweren, maar was ik tegelijkertijd in staat de energie terug te geven en de ballen nog meer te versnellen. Voor deze versie heb ik niets dan lof. Ik zou er urenlang mee kunnen trainen en het ook in wedstrijdtempo gebruiken. Met dit racket hoef je niet hard te werken en weet je dat je erop kunt vertrouwen en altijd voldoende ruimte hebt voor een niet helemaal zuiver geraakte bal. Het racket weet uitstekend raad met topspin, die het zelfverzekerd en met een erg goede lengte genereert. Bij vlakke slagen mist het racket de benodigde lengte en precisie, die gecompenseerd moeten worden met een snelle zwaai.

Keuze uit twee designs

Eindelijk. Al vanaf de lancering van de Head Boom 2024 geeft de fabrikant de toekomstige gebruikers van het racket de keuze uit twee designs. Dat geldt echter niet voor alle modellen. Het tweede design met de naam 'Mint' is verkrijgbaar bij de versies MP, MP L en Team L. Aangezien dit de lichtere modellen zijn, is duidelijk dat de mintgroene uitvoering speciaal werd ontworpen voor vrouwen. PRO, de zwaarste versie, is verkrijgbaar in de traditionele Boom-uitvoering in combinatie met zwart. In ieder geval kan iedereen een uitvoering van zijn voorkeur kiezen en dat is erg prettig.

De modellen Head Boom MP en MP LEen opvallend contrast van twee designs waaruit ieder een keuze kan maken. De modellen MP, MP L en Team L zijn verkrijgbaar in de alternatieve mintgroene uitvoering

Het is eigenlijk raar dat er niet meer fabrikanten zijn die hun modellen standaard in twee kleuruitvoeringen aanbieden. Ik kan me namelijk voorstellen dat veel mensen niet voor een bepaald racket kiezen omdat ze de kleuren niet mooi vinden. In de loop van het seizoen komen fabrikanten vaak met speciale uitvoeringen van al bestaande modellen. Maar niet iedereen heeft zin om maandenlang op een nieuw design te wachten. Waarbij het maar de vraag is of dat wel in de smaak zal vallen. Nieuwe designs zijn namelijk vaak beperkt tot zwart en donkere kleuren, die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. Hopelijk winnen vrolijkere racketkleuren snel weer wat terrein terug.

Waar zijn Head Boom rackets nu eigenlijk voor bedoeld?

Vanaf het begin van de marketing van de nieuwe Head Boom rackets in 2022 ontstond bij mij op basis van de beschikbare informatie over de rackets een verkeerd beeld. Dat lag voor een groot deel aan de onbegrijpelijke uitleg van de concepten, technologieën en focus van deze rackets door de fabrikant zelf. Boom rackets zijn geen rackets die zelf extreem makkelijke power genereren. Ze zijn juist zo gemaakt dat je als speler enorm veel vrijheid hebt om zelf te bepalen wat voor snelheid je de ballen meegeeft. Daarom zou de juiste slogan ongeveer zo moeten klinken: 'Sla de bal zoals je zelf wilt. Met maximale inzet. De bal komt altijd binnen de lijnen terecht. Met de Head Boom sla je de bal niet uit.'


De veelzijdige Head Boom 2024 racketsDe Head Boom 2024 is een veelzijdig racket gericht op ontspannen spelen in elke situatie.

Dat resulteert in een racket dat niet helemaal vanzelf speelt, zoals de naam suggereert. Er zit juist een grote mate aan controle, zekerheid en betrouwbaarheid in. Naar mijn mening zijn dit de beste rackets van Head voor de verhouding prestaties – meegegeven energie – foutentolerantie – precisie – spin en zekerheid. Met deze Boom rackets beperk je je onnodige fouten tot een minimum. En als je al een fout maakt, dan meestal in het net vanwege de trage swing. Daarom kunnen de rackets een wat luie indruk maken, maar dat is aan de andere kant juist goed nieuws. Dit stelt matig tot halfgevorderde spelers in staat om hun speltechniek te verbeteren zonder hun swing te hoeven vertragen.

Aan wie ik de Head Boom 2024 aanbeveel?

De bovengenoemde geteste modellen zijn geschikt voor beginners, matig tot halfgevorderde spelers en junioren die nog in clubverband spelen maar competitieambities hebben. Het model MP zal vooral worden gewaardeerd door relatief ervaren vrouwen of fysiek wat minder sterke mannen. Voor ervaren mannen raad ik de versie PRO aan, die een kleiner blad (632 cm2) en een zwaarder frame (310 g) heeft. Het lichte model MP L is ideaal voor meisjes, beginners, matig gevorderden en senioren. Voor beide versies geldt echter dat het geen uitgesproken hobbyrackets voor recreatieve spelers zijn, maar toprackets voor wie sportief is ingesteld. De Boom-lijn van Head biedt met zijn veelzijdigheid opmerkelijke rackets.


Head Boom 2024De rackets hebben geen opvallende minpunten en zijn vooral geschikt voor beginners, matig tot halfgevorderde spelers, junioren, senioren en halfgevorderde vrouwen op clubniveau.

Met deze rackets krijgen minder ervaren tennissers de mogelijkheid om het gevoel van tennis op hoog niveau te beleven. Het zijn rackets waarmee je echt van tennis kunt genieten. Je hoeft je ballen niet op de millimeter nauwkeurig te slaan of een perfecte timing te hebben. Wees vooral niet bang om de bal flink hard te raken. Dan kun je genieten van het spel en een licht en ontspannen gevoel op de baan. Je hoeft niet topfit te zijn of in topvorm te verkeren om met je Head Boom racket met een zorgeloos gevoel op de baan te kunnen staan. Zet je zorgen opzij en raak de bal met volle kracht. Kortom, zorg voor een flinke Boom! 

Pluspunten van de Head Boom MP L 2024 rackets

 • Ultrasnelle en zeer eenvoudige hanteerbaarheid
 • Onverwacht goede stabiliteit voor een frame van 270 g
 • De grote sweetspot vergeeft onzuiver geraakte ballen
 • Goede spin
 • Zeer goed comfort
 • Prettige geluidsreactie

Minpunten van de Head Boom MP L 2024 rackets

 • Kan erg harde slagen van de tegenstander wat minder goed aan
 • Je moet snel met het racket zwaaien om de ballen goed te laten vliegen

Pluspunten van de Head Boom MP 2024 rackets

 • Uitstekend te hanteren
 • Zeer goede stabiliteit voor alle shots
 • Behoorlijke power
 • Zeer goed spinpotentieel
 • Gevoelsmatig een matig stijf frame dat toch erg comfortabel is
 • De grote sweetspot vergeeft onzuiver geraakte ballen
 • Prettig geluid

Minpunten van de Head Boom MP 2024 rackets

 • Wat 'luier' dan de andere MP-modellen van Head
 • Niet zo geschikt voor vlakke slagen – die zijn aan de korte kant

Oudere artikelen