RECENSIE: Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay tennisschoenen – zwaarder, maar voor betere prestaties


7 minuten leestijd

Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay verlegt de prestatiegrenzen. Het nieuwe model is wat zwaarder, maar biedt meer stabiliteit en comfort, waar elke gevorderde speler blij mee zal zijn.

De Mizuno Wave Exceed Tour Clay tennisschoenen voor op gravel van de 6e generatie maken het 10-jarig jubileum van deze ultralichte schoenenlijn compleet. Voor deze recensie kreeg ik een speciale jubileumversie van de schoenen in de combinatie zwart en goud, die er fantastisch uitziet.

Elke tennisser zal op het eerste gezicht verliefd worden op deze schoenen. De vraag is natuurlijk of de nieuwe update aansluit bij de vorige successen van deze populaire lijn. Ben je benieuwd naar het antwoord? Dit nieuwe model overtreft de verwachtingen in vrijwel elk opzicht.

Het speciale jubileumontwerp dat het 10-jarig bestaan van het model Mizuno Wave Exceed Tour op de tennismarkt viert is bijzonder geslaagd.

Niet meer ultralicht

Het model Wave Exceed Tour stond altijd voor ultralichte schoenen. Bij de vierde generatie, die ik beoordeelde in 2021, bleken ze in de maat UK 10,5/EUR 45 351 g per schoen te wegen. Dat is niet het allerlichtste gewicht dat ik ooit heb meegemaakt, maar behoort wel tot de categorie lichte en ultralichte tennisschoenen.

De 6e generatie Mizuno Wave Exceed Tour is bijna 50 g zwaarder, ten gunste van een betere stabiliteit en bestendigheid. En dat kan niet als iets uitgesproken negatiefs worden beschouwd.

Met 400 g per schoen vallen ze niet meer in de categorie ultralichte tennisschoenen, maar dat is absoluut niet erg.

Ik vond de schoenen meteen vanaf het begin van de test wat robuuster aandoen. Ze geven dus niet meer dat eerdere gevoel van lichtheid. Dat hoeft echter geen probleem te zijn als het de stabiliteit en het comfort ten goede komt.

Vergeleken met andere modellen zijn het nog altijd redelijk lichte schoenen, maar ik zou ze niet meer ultralicht noemen. Deze nieuwe schoenen richten zich nu op een breed publiek van gevorderde en ervaren competitiespelers.

Wat is er veranderd?

Behoorlijk wat. Laten we beginnen bij de kromming van de achterkant van de schoen. Bij de vorige generatie kwam Mizuno met een nogal open hielgedeelte, waardoor je de schoenen gemakkelijk aan kon trekken, maar wat wel een nogal negatieve invloed op de verankering van je hiel in de schoen had. Spelers klaagden er dan ook over dat de schoen aan de achterkant niet mooi aansloot en je tijdens het spelen het gevoel had dat je voet uit de schoen slipte.

Bij het nieuw model is deze kromming naar buiten toe weer wat gecorrigeerd, maar ik ben nog steeds van mening dat de voet beter verankerd zou kunnen zijn in de schoen. Hopelijk keert Mizuno in de toekomst weer terug naar de klassieke gesloten hiel zoals bij de 4e generatie in 2021.

De hiel van de schoen is dus niet meer zo extreem open als bij de voorgaande versie. Toch heb ik nog steeds een beetje het gevoel dat de schoen van achteren niet zo aansluit als ik zou willen.

Het bovenwerk is opnieuw gemaakt van een combinatie van mesh en een elastische beschermende kooi van 3D-Solid rubber. Aan de binnenkant van de schoen rond de grote teen is deze bescherming nu verbeterd, en dit hele zwaar belaste gebied is voorzien van kleine rubberen nopjes.

Het zogeheten Dyna-Eyelet Wrap vetersysteem omvat 6 oogjes met grote uitsparingen in het bovenwerk. Dit systeem helpt je om de veters grondiger en steviger vast te trekken.

De minimalistische tong is erg dun en kort. Daarom raad ik aan om altijd wat dikkere sokken in deze schoenen te dragen, zodat de veters niet in je wreef snijden als je ze strak aantrekt.

De tong is onderverdeeld in drie gedeelten voor een betere hechting. Het enige minpuntje wat mij betreft is dat hij weer aan de korte kant is. Op het eerste gezicht lijkt het haast of de schoen helemaal geen tong heeft. Bovendien is de tong zoals gezegd erg dun, waardoor je als speler last kunt hebben van de veters als je ze strak aantrekt. Ook dankzij mijn wat dikkere sokken had ik hier zelf geen problemen mee.

Aanzienlijk betere demping

De grootste veranderingen zijn doorgevoerd in het midden van de schoen, d.w.z. in het gebied van de demping en ondersteuning. Op de hiel is opnieuw de beproefde Mizuno Wave technologie toegepast. Bovendien hebben de ontwerpers hier meer dempingsmateriaal gebruikt, dat helemaal achterin enigszins omhoog loopt voor een betere stabilisatie en steun.

Richting de neus is de toename van het dempingsmateriaal ook merkbaar. Dat is één van de redenen waarom de schoen zoveel zwaarder is dan de vorige generatie. Mizuno heeft de Wave Plate torsiestabilisator vergroot en het ontwerp ervan aangepast. Deze loopt nu door tot in het voorgedeelte van de schoen.

De betere demping op de hiel met de Mizuno Wave technologie zorgt voor extra comfort en verbetert de algehele ondersteuning en stabiliteit die de schoen biedt.

Daardoor is de schoen robuuster, stabieler en minder vatbaar voor verdraaien. Dit zal vooral goed nieuws zijn voor fysiek fitte en zwaardere spelers die niet erg blij waren met de vorige ultralichte versie.

De grootste verandering is het gebruik van het extra krachtige Mizuno Enerzy NXT dempingsschuim in het voorgedeelte. De schoen is daardoor voorin comfortabel en toch gevoelig. Vlak achter deze demping heeft Mizuno bij de rand van de schoen een ongeveer 4 cm lang kunststof plaatje aangebracht, dat als springplank werkt bij het einde van je tenen.

Het nieuwe type demping genaamd Mizuno Enerzy NXT in de neus in combinatie met de Wave Plate stabilisator dempt niet alleen schokken, maar geeft ook energie terug aan je beweging.

Zodra je flink in de schoen leunt of een split-step doet, manifesteert het samenspel van deze materialen zich in een opvallende dynamiek. De schoen is nu weliswaar zwaarder, maar heeft niets ingeboet aan wendbaarheid. En dat is te danken aan de doordachte systemen en technologieën die elkaar aanvullen. Je kunt dus stellen dat de schoen nu stabieler, steviger en veiliger is dan ooit tevoren.

De agressiefste zool

De zool is bij deze gravelschoenen opnieuw voorzien van een agressief visgraatpatroon met verschillende grootten en breedten van de afzonderlijke 'graten'. Vooral de diepte van het profiel is indrukwekkend: maar liefst 4 mm! Dat is echt uniek vergeleken met de concurrentie.

Ter vergelijking: de Lacoste AG-LT23 Ultra Clay uit mijn vorige recensie had een profiel van slechts 2,3 mm diep, wat wel erg weinig is. Mij favoriete Wilson Kaos Swift 1.5 Clay schoenen hebben een profieldiepte van 3 mm, wat ik als de gulden middenweg beschouw en wat ruim voldoende is.

De schoenen hebben vermoedelijk het agressiefste type zool van alle tennisschoenen die op de markt verkrijgbaar zijn. De profieldiepte bedraagt maar liefst 4 mm.

Voor de productie van de zool is opnieuw gebruikt gemaakt van het bestendige DuRubber, dus het duurt wel een paar maanden voor de zool gaat slijten. Een klein nadeel van het diepe profiel is de elasticiteit ervan. De afzonderlijke 'graten' van het visgraatpatroon hebben de neiging om te buigen bij druk in plaats dat ze zich zonder te vervormen direct in het graveloppervlak bijten.

Dat is een miniem, puur gevoelsmatig detail dat de meeste spelers niet eens zullen opmerken. Doordat ik de mogelijkheid heb om per seizoen meerdere paren toptennisschoenen te testen, weet ik dat sommige gravelschoenen van de concurrentie in dit opzicht een betere indruk maken.

Kandidaat voor tennisschoenen van het jaar 2024

Mizuno heeft een volwaardige update van zijn populairste model hoogwaardige toernooischoenen gecreëerd. Ik durf rustig te stellen dat dit nieuwe model veel beter is dan de 5e generatie, die ik persoonlijk niet erg geslaagd vond.

Mizuno is weliswaar overgestapt van een ultralicht ontwerp naar een middelzware schoen, maar deed dit ten gunste van betere prestaties op alle fronten. De schoen is een stuk zwaarder dan we bij dit model gewend waren. De toevoeging van extra materiaal resulteerde echter in een robuustere, stabielere en stevigere schoen.

Het gedeelte van de schoen rond de grote teen is uitstekend beschermd tegen scheuren door de 3D-Solid rubberen beschermer.

Ook zijn hier weer gevoel voor detail, topmaterialen en een hoogwaardige afwerking zichtbaar. Mizuno neemt innovatie bijzonder serieus en streeft ernaar de prestatiegrenzen van zijn producten voortdurend te verleggen. Het is een van de weinige bedrijven waarbij ik er zeker van ben dat klanttevredenheid hun belangrijkste drijfveer is.

Als ik fanatieke tennissers op club- of competitieniveau tennisschoenen voor 2024 zou moeten aanbevelen, zou ik zonder meer voor de Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay kiezen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ik de schoenen na het testen zelf graag wilde houden. Maar bij een blik in mijn kast met tennisspullen moest ik constateren dat een vierde paar schoenen wat te veel van het goede zou worden. Een volgende keer kies ik echter graag voor Mizuno's...

De grote stabilisator in de Wave Plate zool geeft de schoen stevigheid en dynamiek.

Plus- en minpunten van de Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay tennisschoenen

 • Toptechnologieën en feilloze afwerking
 • Perfect uitgebalanceerde schoen – niet te licht, niet te zwaar
 • Zitten meteen prettig, je hoeft de schoenen niet eerst in te lopen
 • Comfortabele en toch bijzonder subtiele vering
 • Erg goede stabiliteit
 • Uitstekende grip op gravel
 • Zeer goed ademend bovenwerk
 • Solide stevigheid
 • Een stuk zwaarder dan de voorgaande modellen
 • Het achterste gedeelte van de schoen zou beter mogen aansluiten voor een strakker gevoel
 • Vanwege de minimalistische tong kunnen de veters in je wreef snijden als je ze strak aantrekt
 • Voor sommigen kan de relatief smalle pasvorm een minpunt zijn

Oudere artikelen