Avocado: wat zit erin en waarom zou je het in je voeding opnemen?


3 minuten leestijd

We vragen ons vaak af wat we moeten eten om ons lichaam goed te laten functioneren. Natuurlijk – vitaminen, mineralen en gezonde vetten. En daar scoort deze 'boterachtige' vrucht echt punten mee. Het is al lang geen peperdure exotische vruchtgroente meer. Je vindt hem tegenwoordig in elke supermarkt. Laten we eens kijken wat er allemaal in zit.

Avocado is een superfood

Vetten die je een boost geven (en je niet afremmen)

Avocado's komen oorspronkelijk uit Amerika en het was duizenden jaren geleden al bekend dat ze veel te bieden hadden. Wat maakt de avocado zo speciaal? Dat is vooral het vet dat hij bevat, maar geen zorgen. 60% daarvan bestaat uit enkelvoudig Onverzadigde vetzuren, precies het soort vet dat je op de been houdt.

En tel daar nog een flinke dosis vitaminen en mineralen bij op:

  • Vitaminen: K1, B9, C, B5, B6, E
  • Mineralen: kalium, magnesium, mangaan
  • Vezels: tot wel 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Bovendien neemt het lichaam dankzij de vetten uit avocado beter vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) op.

Bestrijdt avocado vet? Ja, echt waar.

Het klinkt als een paradox: ik eet vet, maar blijf toch fit. Maar bij avocado's werkt het echt zo. Mensen die regelmatig avocado eten hebben over het algemeen minder lichaamsvet en een kleinere taille-omtrek.

Avocado helpt ook bij gewichtsverlies

Een kerngezond hart

Avocado's zijn goed voor je hart. Een onderzoek in het Journal of Clinical Lipidology toonde aan dat avocado zowel het cholesterol als het triglyceridengehalte verlaagt. Tweederde van het vet zijn 'goede' enkelvoudige onverzadigde vetten, het soort dat HDL (goed cholesterol) verhoogt en slechte vetten in het bloed verlaagt.

Stilt de honger

Als de honger toeslaat, zijn we vaak in staat om van alles naar binnen te werken. Maar een extra halve avocado bij de lunch geeft je een vol gevoel en vermindert je eetlust in de navolgende drie uur met wel 40%.

Avocado verdrijft honger

Hoe weet je dat hij rijp is?

Een rijpe avocado voelt zacht aan – hij geeft mee als je hem iets indrukt, maar hij mag niet papperig zijn. Als je een harde avocado hebt, laat hem dan thuis een paar dagen rijpen (bij voorkeur naast bananen). Bitterheid en moeizaam schillen geven aan dat hij nog niet rijp is.

En wat kun je er allemaal mee in de keuken?

Avocado's zijn heel veelzijdig. Snijd een avocado open, haal het vruchtvlees eruit en je hebt een basis voor:

  • Salades
  • Sandwichspreads
  • Smoothies
  • Guacamole

Maar probeer ook dit eens:

Recept: Avocadopannenkoekjes

Wat je nodig hebt:

  • 1 avocado
  • 1-2 koppen melk
  • 2 eetlepels bruine suiker of andere zoetstof
  • 1 kop havermeel
  • ¼ kop amandelmeel
  • ¼ kop cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout

Bereidingswijze:

Klop de melk, avocado en suiker tot een gladde massa. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg vervolgens alles samen en pas de dikte aan door naar behoefte melk toe te voegen. Bak 2-3 minuten aan elke kant in een koekenpan. En klaar!

Avocado is geschikt voor sandwichspreads, mengsels en op zichzelf

In het kort: avocado verdient een plaatsje op je bord

Avocado's zijn niet alleen een trendy groene substantie voor op brood. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die je honger stillen en goed zijn voor je hart, en ze smaken geweldig. Doe ze dus in je winkelmandje – en in de pan.

Als je meer recepten of tips wilt, bekijk dan onze sportadviesdienst of ontdek andere producten die je net zo'n boost geven als avocado.

Oudere artikelen

  • REVIEW: Salomon Aero Glide 3 – bijzondere schoenen met een volumineuze zool

    REVIEW: Salomon Aero Glide 3 – bijzondere schoenen met een volumineuze zool

  • Hoe speel je volleys bij padel? Tips voor de juiste techniek, tactiek en reactie op snelle ballen

    Hoe speel je volleys bij padel? Tips voor de juiste techniek, tactiek en reactie op snelle ballen

  • REVIEW: Yonex EZONE 2025 tennisrackets – fluweel en kracht die fouten vergeeft

    REVIEW: Yonex EZONE 2025 tennisrackets – fluweel en kracht die fouten vergeeft

  • Avocado: wat zit erin en waarom zou je het in je voeding opnemen?

    Avocado: wat zit erin en waarom zou je het in je voeding opnemen?

  • REVIEW: CCM VIZION ijshockeystick: meer controle, meer snelheid

    REVIEW: CCM VIZION ijshockeystick: meer controle, meer snelheid

  • Alles over creatine: wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de risico's?

    Alles over creatine: wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de risico's?

  • Wat zijn geschikte schoenen voor op de step? Dat is een keuze die er echt toe doet

    Wat zijn geschikte schoenen voor op de step? Dat is een keuze die er echt toe doet

  • REVIEW: Inov-8 Trailtalon Speed – lichte en wendbare schoenen voor technisch terrein

    REVIEW: Inov-8 Trailtalon Speed – lichte en wendbare schoenen voor technisch terrein

  • Zo wordt je een echte push-up pro: welke push-ups zijn er en hoe voer je ze correct uit?

    Zo wordt je een echte push-up pro: welke push-ups zijn er en hoe voer je ze correct uit?

  • Padel en de sportschool: wat voor krachttraining je moet doen om beter te worden op de baan

    Padel en de sportschool: wat voor krachttraining je moet doen om beter te worden op de baan

  • Hoe krijg je meer spieren? Wat je moet weten voor je aan de slag gaat

    Hoe krijg je meer spieren? Wat je moet weten voor je aan de slag gaat

  • REVIEW: Head Radical 2025 tennisrackets – rackets voor precisie die je niets cadeau geven

    REVIEW: Head Radical 2025 tennisrackets – rackets voor precisie die je niets cadeau geven

  • REVIEW: Warrior Novium 2 Pro – het ultieme wapen voor harde schoten

    REVIEW: Warrior Novium 2 Pro – het ultieme wapen voor harde schoten

  • REVIEW: On Cloudvista 2 Waterproof – stevige lichtgewicht trailschoenen die overal klaar voor zijn

    REVIEW: On Cloudvista 2 Waterproof – stevige lichtgewicht trailschoenen die overal klaar voor zijn

  • De geschiedenis van padel – van Mexico naar Spanje, naar Messi en Ronaldo

    De geschiedenis van padel – van Mexico naar Spanje, naar Messi en Ronaldo