Padelwoordenboek – wat betekent bandeja, vibora of bajada?
Ontdek de betekenis van termen die je nergens anders hoort dan op de padelbaan. Maak jezelf vertrouwd met termen als bandeja, vibora of bajada.
De service of opslag in tennis is de enige slag die niet wordt beïnvloed door de kwaliteit of de vaardigheden van je tegenstander. Bovendien heb je er genoeg tijd voor, kun je je voldoende concentreren op de voorbereiding en hangt de uitvoering uitsluitend af van je eigen capaciteiten.
In principe is de service samen met de return de belangrijkste slag, want als je opslag of return niet goed zijn, zul je niet veel wedstrijden winnen. Je hebt weinig aan een fantastische forehand of een dodelijke backhand als je niet in staat bent om je opslag op een zinvolle manier binnen de lijnen te plaatsen.
Aan de andere kant is het een feit dat juist de service de technisch moeilijkste slag binnen het tennis is, waar vooral autodidactische recreatieve spelers een zware dobber aan kunnen hebben.
In dit artikel ga ik niet in op de afzonderlijke elementen van een correct uitgevoerde opslag. Daar is een uitgebreide instructievideo meer geschikt voor. Vandaag wil ik me richten op een veel voorkomende fout waarvan maar weinig recreatieve tennissers zich bewust zijn. Een fout die zelfs professionele tennissers zich vaak niet lijken te realiseren.
Ga gedraaid naar de baan staan en gooi de bal minimaal 20 cm boven je uitgestrekte arm.
Ja, we zien het op tv en het ziet er zo gemakkelijk uit – Berdych of een andere speler van wereldklasse staat op de baseline, gooit de bal nonchalant omhoog en boem, het is een ace met een snelheid van 220 km/u. Daar kan toch niets moeilijks aan zijn. En dan zien we hetzelfde op de banen waar wij, recreatieve tennissers en hobbyisten, spelen.
Met een 'klein, verwaarloosbaar' verschil. Verschillen zijn er natuurlijk meer, van de slagtechniek tot de snelheid die niet in de buurt bij die van wereldspelers komt. Maar het belangrijkste verschil is... het slagingspercentage.
Dus niet de snelheid, maar het slagingspercentage van de eerste opslag is de belangrijkste indicator. Je hebt er weinig aan als de opgeslagen bal met een duizelingwekkende snelheid vliegt en daarbij alles wat op zijn pad komt aan flarden scheurt – van de besnaring van je racket, de schouderbanden van je tegenstander tot het stalen hek achter de baan, als hooguit één op de tien pogingen in het servicevak terecht komt.
De meestal mislukte eerste servicepoging wordt gevolgd door de tweede service, die meestal zo langzaam is dat zelfs iemand met een gebroken been hem nog zou inhalen. In tenniskringen wordt zo'n opslag een 'vallend blad' genoemd. En je voelt wel aan, of hebt er zelfs persoonlijke ervaring mee, wat de tegenstander met zo'n service doet...
Spelers van wereldklasse hebben meestal een slagingspercentage van de eerste service van ongeveer 70-80 procent. Ook als het tegenzit, komen ze boven de 50 procent uit. Maar zij hebben nog een hoogwaardige en niet veel langzamere tweede service achter de hand, vaak verrijkt met een nogal onaangename rotatie (spin). Geen vallend blad dus.
De meeste recreatieve spelers daarentegen hebben een slagingspercentage van de eerste service van ongeveer 10%. En dan volgt dat vallende blad, waar de tegenstander weinig van te vrezen heeft.
Als je de snelheid echter wat verlaagt en de eerste service met minder risico probeert te spelen, neemt je slagingspercentage zeker toe en heeft je tegenstander het niet zo gemakkelijk met de return.
Haal uit met je arm in een lusvormige beweging en sla de bal met een flinke zwaai op.
Nee, daarmee bedoel ik niet dat je in plaats van de eerste opslag het al genoemde vallende blad moet inzetten. Mijn advies is: 'Speel de eerste service alsof het de tweede is'. Dat wil zeggen met minder kracht, maar met veel meer spin, die voor de nodige zekerheid zal zorgen.
Maar pas op, het verschil tussen de eerste en tweede opslag mag niet zitten in de zwaaisnelheid van je racket, die moet voor beide opslagen hetzelfde zijn. Bij de eerste service wordt de zwaai van het racket naar voren gericht en geeft hij de bal minder spin, bij de tweede service wordt de zwaai gebruikt om meer spin op de bal te creëren, die dan hoger over het net vliegt en een veel grotere kans heeft om in het servicevak terecht te komen.
Als je niet meer probeert om de eerste service zo hard mogelijk te slaan en met meer zekerheid speelt, levert dat verschillende voordelen op:
Er zijn verschillende oefeningen die je zullen helpen om meer spin aan je opslag toe te voegen. Voorwaarde daarbij is om de bal niet zo plat als een pannenkoek te slaan door hem ongeveer 20 centimeter boven je hoofd te gooien en hem dan te 'verpletteren' met je tennisracket dat je vasthoudt als een koekenpan.
Zoals ik hierboven schreef, moet je de eerste en tweede service technisch hetzelfde spelen, gebruik bij de tweede alleen de zwaai van je racket om maximale rotatie te creëren. Dus simpel gezegd:
Ja, de service is de moeilijkste slag en is voor veel spelers een nachtmerrie, maar dat hoeft niet voor altijd zo te blijven. Ga niet voor een dodelijke klap. Begin met een lossere service met de nadruk op een juiste uitvoering en verhoog vervolgens met toenemend vertrouwen de snelheid. Je zult zien dat dit al snel de gewenste vruchten zal afwerpen in de vorm van meer gewonnen punten.
Tip: Een geweldige oefening om je tweede service te verbeteren, is te zien in de animatie. Kniel op één of beide knieën om lager onder het net te komen. Dit dwingt je om je opslag met een aanzienlijke topspin te spelen.