Ik heb de nieuwste generatie Yonex EZONE 100 rackets mogen testen en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat die me zo zou aanspreken. Al bij de eerste slagen was voelbaar dat dit racket een prettige touch combineert met dynamiek, zodat je als speler voor elke bal hoeft te vechten. In de tekst hieronder vind je wat ik er fijn aan vond, waar ik op moest letten en voor wie de EZONE 2025 echt een zinvol racket is.
Voordat ik beschrijf hoe ik dit racket vond spelen, is het misschien goed om een paar woorden te zeggen over mijn vergelijkingsmateriaal. Ik heb met verschillende vorige generaties van de Yonex EZONE gespeeld en was dan ook erg benieuwd in welk opzicht dit model was verbeterd. Ik verwachtte solide standaard prestaties. Maar de eerste slagen wezen al uit dat ik me daarin had vergist.
Al tijdens de eerste rally's werd ik aangenaam verrast. Ik had een harder en uitdagender gevoel verwacht, vergelijkbaar met hoe ik de vorige generatie aan vond voelen. Maar de nieuwe Yonex EZONE 2025 verwelkomde me met een compleet andere ervaring.
Vanaf de eerste bal voelde ik een prettig, fluweelzacht contact dat veel comfortabeler was dan voorheen. Het racket is merkbaar gedempt, maar geeft nog steeds een uitstekende respons in de hand. Daardoor voelde ik me prettig tijdens het spelen en wist ik bovendien wat er wat er aan de andere kant van de snaren gebeurde.
Misschien is dat te danken aan het nieuwe Minolon materiaal dat tussen de lagen grafiet in de handgreep is aangebracht. Hoe de technologie heet doet er niet echt toe, het is het resultaat dat telt. En dat was in dit geval bijzonder overtuigend. De ballen vlogen met gemak en zonder veel moeite van de snaren af, wat niet alleen prettig is tijdens wedstrijden, maar ook tijdens zware trainingen.
Een van de belangrijkste innovaties van de Yonex EZONE 2025 generatie is de vergrote sweetspot. Dankzij de isometrische vorm van het racketblad en de lichte verbreding aan de bovenkant van het frame heeft het racket een bredere zone waarin de bal ook goed reageert als je hem niet ideaal raakt.
In de praktijk betekent dit dat het racket je technisch minder goede slagen vergeeft. Als ik een shot een beetje te laat of niet helemaal met het midden van de snaren speelde, ving het racket dat meestal goed op. De bal vloog goed van de snaren af, had een stabiele vlucht en een behoorlijke snelheid. En dat komt van pas als je niet op tijd klaar bent voor je slag of de bal niet op de ideale plek neemt.
Maar alles heeft zijn voor- en nadelen. Soms gebeurde het dat ik een shot speelde waarvan ik overtuigd was dat die binnen de lijnen terecht zou komen, en belandde de bal een meter achter de baseline. Een grotere sweetspot helpt, maar neemt soms ook de fijne controle weg. En ik ben niet de enige die die indruk heeft. Dezelfde ervaring werd bevestigd door andere gevorderde spelers aan wie ik het racket uitleende, waaronder een voormalig professional uit het ATP-circuit.
Ik heb zelf het Yonex EZONE 100 racket getest en Karin, die het lichtere model Yonex EZONE 100 L testte, beschreef hetzelfde effect. Soms 'hielp' het racket haar onverwacht te veel, en vloog de bal uit waar hij met elk ander racket binnen de lijnen zou zijn gebleven.
Een van de belangrijkste redenen waarom ook profs voor EZONE kiezen, is het vermogen om eenvoudige energie te genereren. En dat is een punt waarop het model Yonex EZONE 100 zeker niet teleurstelde. De bal verlaat het racket met minimale inspanning, zonder dat je bij elke zwaai volle kracht hoeft te zetten. Daardoor kun je een stuk comfortabeler spelen, wat je al na een paar rally's zult merken.
Voor spelers die niet zo'n snelle hand hebben, kan dit een enorm voordeel zijn. Je hoeft het racket bijna niet te dwingen om mee te werken, dat gaat gewoon vanzelf.
Maar juist deze eigenschap kan soms verrassingen opleveren. Vooral op momenten dat je de bal meer wilt sturen of een behoudender tempo wilt kiezen. Soms vloog de bal simpelweg verder weg dan ik had verwacht. En ik was niet de enige die dat gevoel had. Karin had een soortgelijke ervaring met de lichtere versie Yonex EZONE 100 L. Ook zij vond dat de ballen soms verder vlogen dan ze wilde, terwijl ze niet het gevoel had dat ze te hard sloeg.
Conclusie? Eenvoudige kracht is prima, maar staat niet altijd garant voor controle. En het is goed om hier rekening mee te houden als je een racket kiest.
Voor een racket met een blad van 100 inch was ik verrast over hoe goed het standhield bij wat krachtigere slagen. De stabiliteit van het frame is van een zeer behoorlijk niveau, de bal danst niet als hij de snaren raakt en zelfs onder druk gedraagt het racket zich niet onrustig. Dit was zeker niet gebruikelijk bij de vorige generatie.
Een ander positief punt is de hanteerbaarheid. Dankzij de framediameter en balans gedraagt de EZONE zich als een snel racket. De swing gaat gemakkelijk en je kunt er goed mee manoeuvreren aan het net en in verdedigende situaties. Op de baan voelde ik dat het racket me niet afremde in mijn bewegingen en dat ik kon vertrouwen op de reacties ervan.
Als ik daar de eerder genoemde demping en respons in de hand bij optel, krijg ik een resultaat waar ik echt van genoten heb. Al na een paar trainingen vond ik dit de beste EZONE waar ik ooit mee heb gespeeld. Niet dat het racket geen minpunten heeft, maar als geheel is het erg geslaagd.
Als je verwacht dat dit racket je automatisch helpt met spin, zal het je misschien enigszins teleurstellen. De Yonex EZONE kan de bal wel laten draaien, maar je moet er meer van jezelf in leggen dan bij sommige andere rackets. De snaren liggen in het midden van het frame vrij dicht bij elkaar, wat betekent dat je niet zomaar spin genereert zonder ervoor te hoeven werken.
Ik moest er meer techniek voor gebruiken – meer swing, een open slag – en ook dan kreeg ik niet zoveel spin als bij sommige andere modellen. Dat wil niet zeggen dat het een racket voor vlakke ballen is, helemaal niet. Het spinpotentieel is alleen niet zo uitgesproken als ik had verwacht bij een racketblad van 100 inch.
Hetzelfde geldt voor controle. In combinatie met de grotere sweetspot en de eenvoudige energie had ik soms het gevoel dat ik de bal niet volledig onder controle had. Om dat te compenseren, koos ik voor Yonex PolyTour Pro snaren, die relatief hard en precies zijn en zouden moeten helpen met de nauwkeurigheid. Deze worden ook gebruikt door profs en ik vind ze over het algemeen prettig spelen.
Maar ook met deze snaren kwam ik niet op het punt dat ik 100% zeker was van elke slag. De Yonex EZONE gaf me meer comfort dan chirurgische precisie. En hoewel ik er met plezier mee speelde, moest ik in lastige situaties wel extra opletten.
Eén ding is zeker, dit racket is niet geschikt voor iedereen. Als je op zoek bent naar comfort, gemakkelijke energie en vergevingsgezindheid, zul je er waarschijnlijk enthousiast over zijn. De EZONE helpt je als je je niet in de ideale positie bevindt, niet op volle kracht met het racket zwaait of als je simpelweg wilt dat het racket een deel van het werk voor jou opknapt.
Als je juist het type speler bent dat veel waarde hecht aan precieze balplaatsing, een dynamische swing heeft en het spel volledig onder controle wil hebben, zul je soms wat moeite met de EZONE hebben. Niet dat het een oncontroleerbaar racket is, maar comfort weegt hier duidelijk zwaarder dan hardheid.
Ik zou het ook niet aanraden aan iemand die op zoek is naar een echt spinracket. Als je de voorkeur geeft aan een open snarenpatroon of verwacht dat het frame je helpt bij de balrotatie, dan ben je misschien beter af met een racket uit de serie Babolat Pure Aero, Wilson Blade of Tecnifibre T-Fight in een nauwkeurigere uitvoering.
Eén ding is wat mij betreft zeker: wie weet wat hij wil, kan in de Yonex EZONE 2025 een geweldig racket vinden. Je moet dus wel weten of je meer waarde hecht aan controle of juist aan comfort.
Karin testte de EZONE 100 L, die lichter is (285 gram) en een ideale keuze zou moeten zijn voor matig tot medium gevorderde spelers. En Karins eerste indrukken waren vergelijkbaar met die van mij: de grote sweetspot en gemakkelijke energie zijn al na een paar slagen merkbaar.
Ze beschreef dat haar ballen uitstekend van het racket af vlogen, ondanks dat ze minder hoefde te zwaaien. In sommige situaties bleek dit juist een minpunt. Ze gaf toe dat ze de bal soms onverwacht uit sloeg zonder dat ze het gevoel had dat ze hem met veel kracht had geslagen. En toen we er samen over praatten, ontdekten we dat we precies dezelfde ervaring hadden: dat het racket misschien wel te veel helpt.
Karin zou de EZONE rustig ook aan trainers aanbevelen – juist omdat dit racket een heel stuk werk van je overneemt. Maar volgens haar is het vooral geschikt voor mensen die niet zoveel eigen kracht genereren en op zoek zijn naar een racket dat hen zowel met snelheid als comfort helpt.
En nog iets: ze vond deze nieuwe generatie er erg mooi uitzien. Volgens haar is het een van de mooiste rackets die ze ooit in handen heeft gehad. Maar uiterlijk is natuurlijk niet alles, en ze voegt eraan toe dat het speelgevoel uiteraard belangrijker is dan de kleur van het frame.
Voor de duidelijkheid: beide modellen behoren tot dezelfde serie en hebben eenzelfde bladvorm, snarenpatroon en frametechnologie. Ze verschillen echter in gewicht, balanspunt en doelgroep.
Model | Gewicht | Balanspunt | Bladmaat | Voor wie |
---|---|---|---|---|
Yonex EZONE 100 | 300 g | 320 mm | 645 cm2 | Relatief ervaren spelers die meer controle en dynamiek willen |
Yonex EZONE 100 L | 285 g | 325 mm | 645 cm2 | Matig tot medium gevorderde spelers, vrouwelijke spelers en trainers die op zoek zijn naar comfort en een snelle swing |
Als ik de nieuwe Yonex EZONE 2025 in één zin zou moeten samenvatten, zou ik waarschijnlijk dit zeggen: 'De meest comfortabele en plezierige EZONE die ik ooit in handen heb gehad. En ik heb er al aardig wat geprobeerd.'
Dit racket biedt een zachter gevoel, een grotere sweetspot, gemakkelijkere energie en een goede stabiliteit, waardoor het een geweldig racket is voor wie hulp wil in lastige posities. Bovendien kun je er geweldig mee zwaaien en gedraagt het zich redelijk voorspelbaar.
Aan de andere kant, als je chirurgische precisie nodig hebt, met je snaren speelt als met de snaren van een viool en wilt dat het racket precies op je hand reageert, dan kun je soms het gevoel hebben dat de bal een beetje van je wegloopt. Het is geen ongevoelig racket, maar het is zo ontworpen dat het vrij vergevingsgezind is.
Voor mij is de Yonex EZONE 2025 een geweldige keuze voor de moderne clubspeler. Voor iemand die technisch goed speelt maar ook wel wat hulp kan waarderen. Als je jezelf in deze beschrijving herkent, geef dit racket dan zeker een kans. Het zou goed kunnen dat het jou net zo verrast als mij.
Ik geef hem een 9, omdat de Yonex EZONE 2025 biedt wat hij belooft: comfort, energie en vergevingsgezindheid. Het is geen universele keuze voor iedereen, maar het presteert uitstekend binnen zijn focus.
Auteur: redactie Sportega
Betekenis beoordelingscijfer: